FAQ

1 – Waarom zitten jullie producten in achthoekige potjes?

Rigoni di Asiago heeft zijn producten altijd in achthoekige potten op de markt gebracht, een vorm waaraan wij gehecht zijn, die ons inmiddels onderscheidt en waaraan je onze producten officieel kunt herkennen in de winkel.

2 – Waar komt jullie grondstof vandaan?

De grondstoffen (fruit), geselecteerd door Rigoni di Asiago, kunnen afhankelijk van het type afkomstig zijn uit Italië (we hebben overeenkomsten met biologische fruittelers zoals: citrusvruchten uit Sicilië, perziken en abrikozen uit Emilia Romagna, etc…) of van onze boerderijen in Bulgarije, waar de gewassen worden verbouwd onder toezicht van Italiaanse agronomen die gespecialiseerd zijn in biologische landbouw. Juist omdat al ons fruit biologisch is, is het veel meer verbonden met de seizoensgebondenheid en daarom varieert de beschikbaarheid van de grondstof afhankelijk van de tijd van het jaar.

Sommige soorten fruit (bv. bosbessen, aardbeien, bosvruchten, etc….) zijn afkomstig van onze velden in Bulgarije, met name wat betreft fruit dat in het wild groeit, in sommige berggebieden, zoals de wilde blauwe bosbes. Om volledige controle te hebben over de productieketen, heeft ons bedrijf jaren geleden terreinen gekocht in het buitenland, aangezien we in Italië niet de nodige percelen konden vinden. Deze terreinen zijn vooraf geanalyseerd en gecertificeerd voor biologische landbouw en levert, onder de aandachtige supervisie van deskundige Italiaanse agronomen, een deel van het fruit dat we gebruiken om onze jam te produceren. De gebieden die voor de biologische landbouw kunnen worden gebruikt, mogen niet lang bebouwd zijn geweest, moeten in gebieden zonder verkeer liggen, met zuiver grondwater… Het was niet gemakkelijk om land met dergelijke kenmerken te vinden, maar we vonden het in Bulgarije.

Ongeacht het specifieke herkomstgebied van de grondstof is het merk Rigoni di Asiago synoniem voor productgarantie en heeft het zich er altijd voor ingezet om de consument de beste, gecertificeerde en kwalitatief hoogwaardige producten aan te bieden. De controles en inspecties waaraan een gecertificeerd biologisch product wordt onderworpen, zijn talrijk, vinden meerdere keren per jaar plaats en bestrijken alle stadia van de keten, van het veld tot de verwerking, tot en met de logistiek, om de consument volledig te beschermen.

3 – Wat is het verschil tussen gekristalliseerde en romige honing?

Alle honing kristalliseert vroeg of laat, zelfs de soorten die normaal gesproken vloeibaar zijn; het is slechts een kwestie van tijd.
De kristallisatie van honing is een natuurlijk proces dat afhangt van:

  • de suikersamenstelling van de honing (met name de glucose-fructoseverhouding)
  • de temperatuur
  • de viscositeit en dus het watergehalte

Dankzij de knowhow van ons bedrijf in de productie van honing, zijn we erin geslaagd een proces te ontwikkelen waarmee we de honingkristallen kunnen homogeniseren, waardoor de honing glad en romig wordt, perfect smeerbaar en heerlijk zacht aanvoelt in de mond.

4 – Hoe en hoelang kan Fiordifrutta worden bewaard?

Fiordifrutta is een biologische fruitbereiding met een laag gehalte aan suikers afkomstig van het fruit, die geen conserveringsmiddelen bevat. Zoals op het etiket is vermeld, moet het product, juist vanwege zijn natuurlijke kenmerken, na opening in de koelkast worden bewaard en binnen korte tijd worden geconsumeerd. We kunnen het aantal dagen niet aangeven, want als de pot eenmaal geopend is, hangt de duur ervan vooral af van de manier waarop de pot wordt bewaard.
Een paar tips:

  • Laat de pot niet te lang in de open lucht staan en vermijd te veel temperatuurschommelingen.
  • Haal het product niet met een al gebruikte lepel of mes uit de pot, om mogelijke besmetting met andere voedingsmiddelen te voorkomen.
  • Verwijder altijd eerst de bovenste laag van het product.
  • Controleer of de temperatuur van de koelkast niet hoger is dan 4°.

5 – Waarom is Nocciolata soms een beetje korrelig?

Nocciolata is een Biologisch en 100% natuurlijk product. De vorming van korrelige klontjes heeft te maken met de vetten die gebruikt worden bij de bereiding van onze smeerbare pasta, zonnebloemolie en cacaoboter, natuurlijke vetten die niet chemisch gemodificeerd zijn en die de neiging hebben hun natuurlijke fysieke eigenschappen te behouden. In het specifieke geval van cacaoboter gaat het om een ongeraffineerd vet dat bij lage temperaturen de neiging heeft om terug te keren in zijn natuurlijke fysieke toestand, waarbij eerst kristallen worden gevormd, totdat het een vaste toestand bereikt en er dus korreltjes ontstaan. Deze kristallisatie is een volledig natuurlijk proces dat geen invloed heeft op de kwaliteit van het product, de korreltjes smelten dan ook gemakkelijk weer (door de pot op kamertemperatuur te bewaren, bij ongeveer 24-25°C en het product een beetje door te roeren).

Het is hetzelfde fenomeen dat vaak voorkomt bij chocolade of bonbons.
Om dit natuurlijke fenomeen te vermijden, hebben we in ons proces een fase van “rijping” of een stop bij een gecontroleerde temperatuur opgenomen om de structuur van het product zo veel mogelijk te stabiliseren.

6 – Waar kan ik al jullie producten vinden?

De twee monobrandwinkels van Rigoni di Asiago bevinden zich in Asiago, aan de Corso IV Novembre, en in Milaan, in de Via Buonarroti 15. Bij deze verkooppunten kunt u al onze producten vinden of u kunt contact met ons opnemen via het e-mailadres: [email protected] voor informatie over de verkooppunten bij u in de buurt.

7 – Heeft u ook een online verkoopservice?

Op dit moment is Rigoni di Asiago niet logistiek gestructureerd voor directe verkoop aan particulieren en daarom is de e-commerce service voor onze producten niet actief.

8 – Wat betekent onverwarmde honing?

Mielbio is door de hele productieketen niet onderhevig aan enige vorm van verwarming en wordt verwerkt bij gematigde temperaturen. Op deze manier blijven alle natuurlijke en organoleptische eigenschappen van de honing behouden.

TOP